Srbija pred ambisom bez dna

nedelja 10 novembar 2013

Ovih dana srpskim medijima sve se vrtelo oko šitarkih izbora, jedna veoma važna informacijama skoro da je potonula. Dana 5. oktobra 2014 godine, Vlada Srbije odobrila je budžet za 2014. godinu.

Država Srbija planira da u 2014. godini obezbedi 6. milijadi evra za finasiranje budžetskog deficita ili uprošćenim rečima da se zaduži. Razrađen je plan kako će se novac trošiti (arčiti), ali nijedan političar a i mladi talentovani ministar finansija Lazar Krstić do sada nije izneo neki ubedljivi koncept kako i čime ćemo sve te pozajmljene novce vraćati.

Samo od Arapskih Emirata Vlada Srbije očekuje odobravanje kredita i investicije u vrednosti od 3. milijarde evra, što je tačno polivina državnogg budžeta. Ovde vredi naglasiti da se radi o novcu koji je čvrsto uračunat u buddžet ali još nije odobren od emiratske strane , a kako trenutno stvari stoje teško da će te silne milijarde stići do Srbije. Do pre nekoliko meseci Aleksandar Vučić predstavio nam je prodavanje srpskih oranica kao epohalni posao koji je njegov kabinet ugovorio sa Arapakim Emiratima o investicijama u srpsku poljoprivredu. Suština je sledeća, Emirati i Vlada Srbije potpisali su samo predugovor o saradnji, što u poslovnom svetu nema neku veliku težinu, prostim rečima rečeno razgovaralo se o mogućnostima saradnje. Stvar trenutno miruje i nije došlo do nikavih daljih kotakta sa emiratske strane, dakle kako izgleda od posla neće biti ništa., a kako će ministar Krstić popuniti polovinu srpskog državnog budžeta nije jasno.

Javnost u Srbiji zamajava se šiptarskim izborima na Kosovu i Metohiji, niko ne obraća pažnju šta se dešava našom ekonomijom i nediže se glas protiv javašarenja srpskih političkih garnitura. Privreda se nalazi u očajnom stanju, standard naroda sve više pada, a i sama Vlada Srbije naglasila je da narod ne treba očekivati povećanje istog. Država računa na povećanje bruto domaćeg proizvoda od jedan odsto sa porastom inflacije od 5,5 odsto!

Trenutan spoljni dug Srbije iznosi 19. milijardi evra čemu traba dodati i ovih novih 6. milijardi deficita gde još treba dodati jednu milijardu za otplaćivanje kamata. Dakle kada sumiram da od arapskih para neće biti ništa i da moramo iz budžeta izdvojiti jednu milijardu za otplatu kamata, dolazimo do 4 milijarde manjka u državnom budžetu, ostaju samo fiktivne dve milijarde od čega se trebaju sve potrebe države finansirati.

Ekonomska propast mnogo je opasnija od pitanja kosovskog problema. Ne želim da omalovažavam kosovsko pitanje, Kosovo nam je uzeto silom i oružjem, što ne znači da nemamo prava da ga na isti način povratimo, dok smo Novac uzimali dobrovoljno što nas i te kako obavezuje da ga vratimo, a kao i čime na to niko nema odgovora. Naprotiv nemoćnom ekonomijom stavljamo se sami u nezgodan položaj, sami sebi natičemo omču tako da zapadu nije potrebno da investira u bezbednost teritorije koje su nam oteli, to mi svojim dužništvom mnogo bolje radimo, a pored toga visokim kamatama dobro zarađuju.

Skupština Vojvodine raznatra da sama donese svoj budžet koja će sama finasirati, time se polako otškriljuju vrata separatizmu. Prvo će finasirati svoj budžet, zatim policiju, pa na kraju vojsku i carinike.

Ovo su samo kratke crte kuda nas vodi aktuelna Vlada Srbije. Postavlja se pitanje da li ova je ova vlada sposobna da vodi Srbiju, sem floskula u medijima o poslovnim uspesima na delu još ništa nismo videli i osetili, naprotiv Vlada nas vodi u grantovanu propast. Na nama ostaje da razmislimo da li ovakva vlada i dalje opravdava svoje postojanje.

 

Srpska Iskra
© Srpska Iskra 2015