Srbija najgori đak u regionu

subota 14 februar 2015

Nedavni negativni izveštaj Svetske banke svrstao je Srbiju na samo dno balkanskih zemalja. Svi ostali u regionu prema izveštaju Svetske banke imati pozitivnu stopu rasta ekonomske aktivnosti, samo naša privreda će zabeležiti pad BNP-a od -0,5 odsto, dok će sve ostale ekonomije regiona imati pozitivne stope rasta.

Po izjavama premijera Srbije Aleksandra Vučića, nema ni govora o recesiji u Srbiji. Premijer na sve strane govori o konstantnom rastu privrede, po izjavi premijera prosečna plata u Srbiji iznosi 49.700 dinara, iako izveštaj Svetske banke govori nešto drugo, premijer nas uverava u suprotno.

Naime, procena Svetske banke da će Srbija ove godine imati – 0,5 odsto BDP-a ne znači pad, već praktično rast privredne aktivnosti, i ocenio da Srbija ove godine neće biti u recesiji objašnjava srpski premijer. I pored uvedenih nepopularnih mera smanjenja penzija i ličnih dohodaka u javnom sektoru Srbima i Srbiji ekonomski cveta na sve strane.Taj pad je iznosio dva odsto. Na sve to, Srbija je rekorder po visini manjka u državnoj kasi (7,9 odsto BDP-a), naš javni dug sa državnim garancijama je najveći u regionu (68,6 odsto BDP-a), a zajedno sa Albanijom delimo lidersku poziciju i po obimu nenaplativih kredita (više od 20 odsto). Negativnim vestima tu nije kraj, jer je i stopa nezaposlenosti, iako smanjena, u našoj zemlji i dalje velika (19,6). Ipak, po tom pokazatelju, od nas su u goroj situaciji Bosna i Hercegovina (27,5) i Makedonija (27,9).

Dakle koliko se da shvatiti, ovih -0,5 odsto kompeziraće se kroz dinamički rast privrede u 2015 godini. Kako i čime će premijer izazvati bum privrede nije mi jasno. Posao sa „Južnim tokom“ je za duže vreme stavljen na led, sigurno ova vlada nije direktno odgovorna za loš ugovor vezanim sa ovim ugovorom i prodajom NIS-a, ali nije preduzela nikakve mere da se Srbija energetski, pa i finansijski osigura u slučaju da ne dođe do realizacije „Južnog toka“. Naprotiv bivša ministarka za energetiku Mihajlović u pozadini kad god joj je to bilo moguće pokušavala da torpedira realizaciju ovog sporazuma.

Od kula i gradova na vodi koji nam je premijer prošle godine prezentirao nije sa ništa bitno dogodilo, očišćena je predviđena parcela za izgradnju, ne samo od smeća već i od bespravno naseljenih cigana na tom mestu. Sem preskupo plaćene makete projekta „Beograd na vodi“ još ništa od zančanije realizacije nismo videli, a kamo pozitivno osetili.

Vladu Srbije ne zabrinjava čak ni činjenica da je Srbija na kraju 2014. godine imala najveći pad bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno svega što privreda i građani stvore za godinu dana. Srbija je najgori „đak” u regionu. Ovo je ocena koja se nameće nakon što je Svetska banka objavila svoj redovni izveštaj koji analizira ekonomska kretanja u Albaniji, Bosni i Hercegovini, na Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji. „Nemamo najbolje vesti za vas”, rekao je na početku konferencije za novinare Toni Verheijen, šef beogradske kancelarije ove međunarodne finansijske institucije.

Prema proceni „Standarda i Pursa”, ukoliko se zadrži smanjenje troškova i smanji budžetska podrška javnim preduzećima, prosečan godišnji rast državnog duga biće 5,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u periodu od 2015. do 2018. godine, što je nešto više od projekcije deficita budžeta opšte države od 4,8 odsto BDP.

To će biti taman dovoljno da se stabilizuje nivo javnog duga, ali samo pod uslovom ako se ekonomski rast vrati na stope rasta iznad dva odsto godišnje i inflacija poveća na stope preko 4,5 odsto od 2017. nadalje, što trenutno očekuju analitičari „Standarda i Pursa”.

U koliko očajničkom položaju se nalazimo vidi se i po najavi prodaje najrenabilnijeg srpskog preduzeće Telekoma Srbije. Da se podsetimo da je taj isti Alksandar Vučić 2010. godine govorio da će zgradu Telekoma opasati dinamitom i dignuti u vazduh u koliko tadašnja vlast pod upravom Borisa Tadića pokuša da proda Telekom. Premijer nas opet uverava da se Telekom mora prodati jer od nas to traži EU. O tome nema ni govora, EU traži rast BNP-a, a aktuelna vlada će veštači napumpati državne prihode, ali ne radom i rastom privrede, već rasprodajom onog što jedino još radi i zarađuje u Srbiji. Najgore je to što će se ti novci proslediti za održavanje socijalnog mira, da se podsetimo u oktobru je Vlada Srbije od Ujedinjenih Arapskih Emirata dobila kredit od milijardu evra i to novo zaduživanje u medijima je slavnjeno kao veliki uspeh ove vlade, a premijer nas je tešio da je time obezbeđen socijalni mir do marta 2015. godine. Dakle nema ni govora o nekim primoravanjima sa strane EU da se proda Telekom, već o veštačkom napumpavanju BNP-a za 2015. godinu i kupovini socijanog mira. Drugog rešenja aktuelna Vlada nema, a što je najgore niko se u državi ne buni protiv toga, naprotiv svi će ćutati i okačiti se na državnu sisu dok jednom ne presuši, a daleko od toga nismo!

Srpska Iskra
© Srpska Iskra 2014