Kontinuitet kriminala i izdaje–Nevena Petrušić

utorak 1 april 2014

Ovih dana su sredstva javnog informisanja uz određeni publicitet objavila informaciju da je Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal pokrenulo predistražni postupak protiv SNP Naši zbog javno publikovanog pisma u kome su pojedine javne ličnosti i NVO okarakterisani kao srbomrsci, izdajnici i politički mulj sa pozivom na fizički obračun sa njima.Osim nekih tzv. kulturnih poslenika, bivših ali i sadašnjih političara i njihovih satrapa koji se zajedno u dužem vremenskom periodu bave blaćenjem Srba i Srbije, našla se ni kriva ni dužna jedna tzv. „pevačica“ kojoj je imajući u vidu njene glasovne ali i intelektualne mogućnosti tipa „oro“ kao jedini ostao ovakav vid kakve-takve promocije.Inače na ovoj listi se pored Mirjane Karanović, Gorana Markovića, Miljenka Derete, Biljane Srbljanović, Borisa Tadića, Nataše Kandić, Borke Pavićević, Sonje Biserko, Jelene Karleuše nalazi i NVO Žene u crnom.Poseban momenat u ovoj situaciji predstavlja lični stav Radomira Počuče, radnika MUP-a Republike Srbije objavljen na privatnom Fejsbuku, kojom prilikom je pozvao huligane, Delije, Grobare, radovce, filmaše da se umesto međusobno, fizički obračunaju sa pripadnicama NVO Žene u crnom koje obeležavaju petnaest godina od „zločina“ nad šiptarskim civilima na KiM.

Ovako objavljeno pismo je naišlo na oštru reakciju nekih državnih organa; Saše Jankovića poverenika zaštite ljudskih prava, Nevene Petrušić poverenika za zaštitu ravnopravnosti a njima se pridružila i Staša Zajović koordinatorka NVO Žene u crnom.Oni su najavili pokretanje raznih postupaka, podnošenje krivičnih prijava kao i obraćanje predstavnicima međunarodnih mreža za ljudska prava, dok se u MUP-u priprema Počučina suspenzija, pokretanje disciplinskog i krivičnog postupka kao i neobnavljanje ugovora o delu po kom osnovu i Počuča radi u MUP-u.

Šta je ustvari učinjeno? Po ko zna koji put je od strane državnih organa institucionalizovana izdaja pružanjem pomoći i podrške onima koji razbijaju ovu zemlju i naciju. Isto tako pisani mediji u svojim naslovima i tekstovima manipulišu pojmom linč koji se bar u citiranom tekstu sa Fesbuka uopšte ne spominje.Linč je jedno a vaspitno propuštanje kroz šake je nešto drugo, pa bi bar državni činovnici sa odgovarajućom školskom spremom morali znati razliku.Nije da bezrezervno branim ili podržavam ovakav poziv ili gest, ali čemu ovolika dreka kada se osim iznošenja ličnog stava ništa nije dogodilo.Nije preduzeta ni jedna konkretna radnja u cilju ostvarivanja objavljenog stava ( dogovor, udruživanje, nabavka „rekvizita“, utvrđivanja stanova ili kancelarija „klijentele“ i drugo ) već je samo valjda demokratski iznet lični stav.Izgleda da se zaboravilo kada je državna miljenica Nataša Kandić na Trgu republike pred kamerama ošamarila čoveka koji bi joj po godinama mogao biti otac, izbeglicu sa KiM, koji je ni u jednom momentu ili načinu nije ugrožavao osim što joj je postavio pitanje, a nakon čega ju je sud oslobodio svake odgovornosti.Izgleda da se zaboravilo na šiptarske tendenciozne izložbe u Novom Sadu i Beogradu čime su se i te kako vređala nacionalna osećanja i srpske žrtve.Izgleda da su se zaboravili javni istupi pojedinaca ili čelnika pojedinih stranaka u Sandžaku Vojvodini ili jugu Srbije čime se osim vređanja nacionalnih i verskih osećanja Srba, otvoreno zagovarala diskriminacija, majorizacija i secesija uz pretnju sile.Uostalom delatnost pojedinih ličnosti sa objavljenog spiska je isuviše poznata pa to sada ne bih bliže elaborirao.Ali ostaje pitanje, da li se iznošenje ličnog stava koji se razlikuje od pravovernog metanisanja zapadu, stranim gazdama i kolonizatorskoj EU kažnjava otkazom i razapinjanjem na krst srama i navodne diskriminacije, iako je Počuča svoje radne obaveze do objavljivanja na Fejsbuku obavljao bez primedbi.Sada kada se drznuo da prozove te babetine, sledi lavina sankcija.Izgleda da svi ostali imaju pravo izdaje zemlje i nacije, ali svako ukazivanje i kritika ma kako formulisana nije dozvoljena. Poverenik za zaštitu ravnopravnosti nevena Petrušić je bila među prvima koja ovako postupanje smatra skandaloznim i odmah se založila za hitnu reakciju državnih organa, smatrajući da se ovakvim načinom ugrožavaju slobode i osnovna ljudska prava svakog pojedinca kao i ugrožavaju temelji ustavnog poretka.Ovo je verovatno naučila tokom egzotično-turističko-studijskog boravka na Tajlandu i u Australiji gde je tri nedelje o trošku naših poreskih obveznika za tričavih 20.000 evra proučavala probleme uključivanja Abordžina u društvo.Da li to ona Srbe ili jedan njihov deo smatra Abordžinima koje treba integrisati u društvo evroatlantskih integracija ili EU.Jasno je da ja o Abordžinima nemam takvo mišljenje, ali za nju nisam baš siguran, jer bi se onda radilo o čistom državnom turizmu.

Prema javno objavljenim podacima u dnevnoj štampi, ličnošću i delom Nevene Petrušić se od 2013. bavi i Agencija za borbu protiv korupcije zbog nezakonitosti u njenom radu.Za renoviranje i opremanje svog kabineta od 256 m. kvadratnih Petrušićeva je utrošila 166.000 evra, što čini 650 evra po kvadratu.Javni poziv za uređivanje kabineta je bio upućen odabranim firmama a bez konsultacije sa Upravom za javne nabavke.Ona je sama formirala komisiju za renoviranje i opremanje kabineta koju su sačinjavala lica zaposlena u drugim državnim organima ili su bila nezaposlena.Nakon završenog postupka oko renoviranja i opremanja, jedan član komisije je naprasno postao vozač, dok je druga članica komisije postala sekretarica kancelarije poverenika.Same nabavke su prema raspoloživim podacima bile iscepkane na više manjih, čime je izbegnut limit nakon čega je obavezno raspisivanje tendera za velike javne nabavke.Kabinet je inače opremljen najskupljim i najkvalitetnijim kako nameštajem tako i kuhinjskom opremom plaćenom po višestruko uvećanim cenama od uobičajenih, pa je opremanje kuhinje umesto 80.000/100.000 dinara koštalo 334.823,82 dinara na teret poreskih obveznika.

Takođe je u 2013. Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije predata predstavka za smenu Nevene Petrušić koju su potpisala 136 univerzitetskih profesora i drugih intelektualaca.Kao razlog za njenu smenu, potpisnici smatraju da osim nesavesnog i nestručnog rada, olakog etiketiranja ljudi da su fašisti, rasisti i slično,razlog za smenu predstavlja činjenica da ona predaje na deset predmeta na Pravnom fakultetu u Nišu, čime je prekršen član 28. Zakona za zaštitu ravnopravnosti kojim je povereniku zabranjeno bavljenje bilo kakvom drugom delatnošću.Pored navedenog Nevena Petrušić je jednoj asistenkinji sa pravnog fakulteau u Nišu prosledila novac za projekat u kome ta asistentkinja nije učestvovala, pa je nepoznato gde je završio deo novca namenjen tom projektu. Bez obzira na sve, teško da mišljenje i ocene osobe ovakvog profila mogu biti meritorne.

Što se tiče NVO Žene u crnom, ona je oformljena oktobra 1991. u Beogradu, u formi javnog političkog otpora režimu Slobodana Miloševića, protivljenju aktima koji proizvode ratove, da moralna pobuna ne bude samo umirivanje savesti već i način očuvanja vlastitog mentalnog zdravlja.Proklamovana načela rada ove NVO nisu uopšte obavezivala te babetine već su svoj rad podredile ispunjavanju zadataka svojih stranih mentora a na štetu Srba I Srbije.

Aprila 2007. su u Beogradu sa još dve NVO identičnog političkog profila ( građanska inicijativa I Fond za humanitarno pravo nataše Kandić ) javno protestvovali kritikujući premijere zemalja EU, što nedovoljno pritiskaju Srbiju zbog po njima nedovoljne kooperativnosti vlade u Beogradu, pogotovo imajući u vidu odluku MSP-a o Srebrenici , odnosno krivici Srbije što tamo nije sprečila genocid.Naravno da je tom prilikom pomenuto i pitanje konačnog statusa KiM.O kakvom statusnom rešenju je reč, tu ne treba puno pameti za pogoditi. Jula meseca 2008. u razgovoru sa novinarkom Rubinom Čengić iz BiH, Staša Zajević je u ime babetina u crnom zastupala teze da je Bih pčen različitih tendencija Srbije I hrvatske, prvenstveno Srbije I da se Srbija mora smestiti u svoje granice.Srbija takođe mora shvatiti das u Kosovo i Crna Gora nezavisne zemlje i da Republika Srpska nije deo Srbije ili srpska zemlja.Istovremeno je isticala da svake godine babetine u crnom dolaze u BiH na mesta zločina Višegrad, Bratunac, Srebrenica, Prijedor pridržavajući se moralnih i etičkih principa, posećujući mesta zločina počinjenih u naše ime.

Dve godine kasnije 2010.Staša Zajević je sa drugim babetinama u crnom učestvovala u trodnevnom maršu mira – poklonjenju , od Nezluka do Srebrenice a u cilju sučeljavanja sa proščošću i zločinima koje je Srbija počinila.Tom prilikom Staša i ostale babetine su počinile i krivično delo jer su javno u političke svrhe zloupotrebile prisustvi i izjave maloletnog lica iz beograda takođe učesnika marša koje je bilo bez pratnje roditelja ali je učestvovalo po pod patronatom Staše Zajević ( Rastko Pocesta-ko želi taj cirkus može pogledati na internetu ). Novembra 2013. su na Trgu Republike obeležili godišnjicu po nima zločina počinjenih u Vukovaru, uz najavu odlaska u Vukovar radi odavanja pošte žrtvama, jer su za ove zloćine presude pred haškim tribunalom i našim ( Srpskim ) sudovima “sramno niske”. Kao i sve ostale izdajnike i neprijatelje ove zemlje i naroda, stradanja i patnje Srba na KiM u BiH i Hrvatskoj ih uopšte ne interesuju.Zato sam i napisao ovaj tekst o moralu pojedinih državnih činovnika kao i ovih babetina ali i selektivnoj “pravdi” Tužilaštva.

 

Kaktus – Srpska Iskra
© Srpska Iskra 2014