Koga to Srbija štiti?

ponedeljak 19 januar 2015

Srbija na korak od članstva u NATO paktu, mogla je glasiti udarna vest u srpskim medijima dana 15. januara 2015. godine . Naime šta se desilo toga dana?

Srbija je usvojila proceduru usvajanja Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP). Dakle Srbija postiže najvišimogući nivo saradnje sa NATO alijansom. Srpski mediji su u drugom redu izveštavali o ovom značajnom događaju po Srbiju.

Usvajanje IPAP-a prošle je u senci prvog zasedanja Srbije OEBSOM, koje poklopilo baš istog dana. Režim manipulatski koristi plasiranje vesti, kako to da u drugom redu stroji da će se Srpski vojnici obučavati za čuvanja konvoja, prvo se treba zapitati čije to kojnvoje ćemo to čuvatio i od koga?

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavljuje:

– IPAP kao najviši oblik saradnje sa NATO kroz Partnerstvo za mir koji ne podrazumeva članstvo u Alijansi ima za cilj pružanje pomoći državi partneru u reformi i modernizaciji sistema odbrane i bezbednosti. U ovom dokumentu su jasno i transparentno istaknuti naši ciljevi i prioriteti koje želimo da dostignemo kroz saradnju sa NATO – izjavio je Dačić.

Kao što sam već naveo ovo je najviši čin saradnje koji jedna država ne članica može da dobije. Od sada se podrazumevaju zajedničke vojne vežbe osiguravanja NATO objekata, konvoja, razbijanje demonstracija i borba protiv terorizma. Da se podsetimo da se Srbija protiv terorizma borila još od 80-tih godina, ta borba doživela je svoj vrhunac krajem 90-tih kada je ta NATO alijansa podržala šiptarske teroriste na Kosovu i Metohiji, a kao vrhunac im dala nekakvu kvazi državu. Srbija u borbi protiv tog istog terorizma kažnjena narušavanjem svojeg teritorijalnog integriteta, to jest oduzimanjem Kosova i Metohije, dok su se iskusni šiptarski transformisali u poštene šiptarske političare novi kvazi države Kosovo. Veliki broj bivših OVK terorista danas se bore za širenje islamskog kalifata u Siriji i Iraku, sa krajnim ciljem da se kalifat proširi i na celu Evropu. Dakle srpski vojnici boriće se samo protiv terorista koji su na američkom spisku, dok one pred svojim vratima ne sme da dirne jer ih taj isti NATO bodri i podržava.

Za razbijanje demonstracija uglavnom se koriste policijske snage, vojska se samo uključuje kada situacija izmakne kontroli policijskim snagama. To je bilo vidljivo u francuskoj posle napada islamista, ulice i trgovi Pariza bili su preplavljeni vojnicima pod punom borbenom opremom. Srpska policija odlično obezbeđuje demostracije, ispit je uspešno položila na „Paradi ponosa“, kada ni ‘tica nije mogla da preleti preko Beograda, da bi samo nekolo dana kasnije podbacila na incidentu izvedenim na fudbalskoj utakmici između Srbije i Albanije, kada je meč prekinut zbog lansiranja drona letelice sa zastavom „Velike Albanije“

Samo mesec dana ranije ta ista Vojska Srbije paradiral je pred ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Da li Vlada Srbije zna kojim vodama provlači ovaj brod naš srpski nekako mi nije najjasnije. Da li je Srbiji potrebno da se meša u osvojačke misije NATO pakta pod upravnom palicom Amerike.

Naravno da Vlada Srbije ne pravi veliku priču oko ovoga, jer je sve to u usklađivanju sa principima EU, da li to znači da onda napustamo i princip vojne neutralnosti. Kako smo u relativno kratkom vremenskom periodu uspeli da se transformišemo od žrtve NATO alijanse u saveznika te iste zločinačke organizacije. To pitanje trebamo prvo sami sebi odgovoriti, pa onda ta ista postavljati vladi.

Srpska Iskra
© Srpska Iskra 2014