Ko je kriv za pad helikoptera Mi-17

nedelja 5 april 2015

03.04.2015. je najzad objavljen izveštaj o uzroku pada vojnog helikoptera 13.03.2015. Rezime tog izveštaja je prvo da je posada kriva a onda ima i deo odgovornosti kod pojedinih oficira. Jedino čije odgovornosti nema je ministar odbrane Bratislav Gašić.

Da li on zaista ne snosi nikakvu odgovornost ili je možda glavni krivac, odnosno glavnu su-krivac? Izveštaj ima čitav niz kontradiktornosti naspram onome što je do sada bilo poznato javnosti. Još gore, izveštaj je tako sastavljen da ne daje odgovore na prava pitanja, već da totalno skrene pažnju u pogrešan pravac. Od heroja nacije izveštaj napravi pijanicu koji pod uticajem alkohola kreće u avanturu i tragično završava. Ovakav zaključak izveštaja ne daje odgovor već otvara nova pitanja. Pođimo redom.

„Bebu u teškom stanju sa problema sa disajnim putevima, u petak po podne su prevozili sanitetom iz Novog Pazara u bolnicu u Kragujevac, kada se na putu u mestu Pivnice kod Bogutovca, u blizini Raške, dogodio odron i sanitet je ostao zarobljen, u sanitetskom vozilu je bilo rezervi kiseonika za oko sat vremena, nije bilo dovoljno kiseonika da bi se čekalo na raščišćavanje puta, pa je hitno naređena evakuacija bebe helikopterom sa četiri člana posade dva pilota i dva zdravstvena radnika (tehničarom i anesteziologom). Bilo je predviđeno da helikopter sa bolesnom bebom sleti u Beograd i da beba bude prevezena na Institut za majku i dete“.

14.03.2015 10:26 Vreme

 

S obzirom da su skoro svi isto izveštavali velika je verovatnoća da su se svi pozivali na iste izvore ili jedan od drugoga prepisivali. Već ovde počinje prva nepreciznost. Ma koliko pretraživao gde se nalazi Pivnica kod Bogutovca, u blizini Raške, nailazim da je to u blizini Kraljeva. Preciznije, Pivnica-Raška oko 60km a Pivnica-Kraljevo oko 25km.

Naravno da ovo može biti slučajna nepreciznost, međutim za dalji razvoj situacije može biti i te kako značajno.

Ako je u sanitetskom vozilu bilo rezervi kiseonika za oko sat vremena onda je svaki minut dragocen! Pitanje je od kada tih sat vremena počinju, od naredbe da se helikopterom beba prebaci u bolnicu ili od onog momenta kad je helikopter utovario putnike?

Sanitetsko vozilo je krenulo za Kragujevac, znači u kragujevačkoj bolnici su bili obavešteni i sigurno su počeli sa pripremom, samo da pacijentić bude dovežen. Sa tog mesta do Kragujevca je najkraćom linijom oko 50km, do Beograda oko 110km. Znači, ako je tačno da je kiseonika bilo samo za sat vremena, možda i malo duže, koja je onda logika da se leti za Beograd?

Čak i ako bi počeli tih sat vremena da se odbrojavaju od ulaska u helikopter, do Beograda treba najmanje pola sata (maksimalna brzina helikoptera oko 240km/č). Zatim, od Surčina do bolnice su oko 20km, za koje treba minimalno 10 min. Dok se beba priključi na aparate, čak i da je sve teklo po planu, šansa da preživi je bila manje od minimalne.

Zbog čega se nije letelo ka prvom cilju, Kragujevcu, gde bi se uštedelo sigurnih pola sata koji bi detetu dali šansu da preživi?

Po g.p. izveštaju Ministar Odbrane daje naređenje u 19:36 komandantu 204. vbr generalu Bandiću da se hitno izvrši medicinski prevoz. Taj isti general Bandić po jednom od izveštaja snosi deo krivace. Malo čudno, jer po samom izveštaju general Bandić ukazuje na minimalne tehničke uslove. Ako je i pored toga dobio naređenje da organizuje helikopter i posadu onda valjda snosi odgovornost onaj ko je to naređenje izdao, a to je u ovom slučaju Ministar Odbrane!

Od oko 18:00 do 19:36 do datog naređenja prošlo je sat i po, šta bi sa kiseonikom? Da li je dete tada još bilo u životu? Helikopter poleće oko 20.08 iz Batajnice i stiže u Rašku oko 21:00. To su sada već 3 sata od kako je navedeno da kiseonika ima samo za sat vremena. Ako je dete još živo, a prošlo već 3 sata, sada je tek svaki minut bitan i let mora biti skraćen što je više moguće. Kad se tome doda da je bilo poznato loše vreme u Beogradu, nameće se samo po sebi da je se trebalo leteti za Kragujevac. Ipak, naređenje je bilo Beograd.

Do izveštaja sam se pitao zašto cilj nije bila VMA umesto instituta za majke i decu, kad danas u izveštaju stoji da je prvenstveni cilj zaista bila VMA. Otkud onda u svim medijima, odmah nakon udesa, da je trebalo u pomenuti institut? To je logično samo onda kad je odluka pala da se sleti na aerodrom „Nikola Tesla“, jer odatle je lakše doći do instituta nego do VMA.

Po izveštaju, posada za vreme leta dobija instrukcije da sleti na a. „Nikola Tesla“, na šta su se prvo usprotivili ali saznavši kakva je vidljivost, prihvataju. To je logično ako se na VMA heliodromu može samo vizuelno sleteti. Za takve prilike i jeste ILS (Instrument Landing System). O ovome nešto više kasnije.

Reflektori na stadionima

U noći između petka i subote, u jednom trenutku su upaljeni reflektori na stadionima Crvene zvezde i Partizana. Osvetljenje je bilo uključeno do 2.30. „Uradili smo sve što je traženo“, kratko je rekao direktor stadiona Partizana Aleksandar Stepanović.

Marko R. Petrović | 20. 03. 2015. – 18:54h, Blic Online

Za neupućene ova informacija zvuči pozitivno, za upućene malo čudna, evo zašto:

Helikopter je navođen preko GPS do Beograda, pravac aerodroma. Piloti tačno znaju gde su zahvaljujući instrumentima i „Jeppesen“ kartama (svaki pilot to ima) i kad se dovoljno približe prebacuju instrumente na ILS-frekvenciju, pomoću koje tačno znaju gde je pista (Localizer) i koliko su visoko, odnosno da li se pravilno spuštaju (Glide Slope). Tu reflektori stadiona ništa ne pomažu, po najmanje radi orijentacije. Osim toga, šta je se moglo videti ako je bila magla, a bila je?

Bilo bi dobro upitati direktora stadiona ko je tražio da se uključi osvetljenje. Taj koji je to tražio očigledno nema mnogo veze sa avijacijom ili možda ipak ima? Kad bi to osvetljenje imalo svrhu? Pa prvo, da je noć i bez magle. Drugo, ako helikopter nije tehnički osposobljen za spuštanje pri magli!

Tehničke mogućnosti helikoptera

Potpukovnik Miroslav Zečević:

„Helikopter je bio opremljen svim navigacionim sredstvima, meteorološkim radarom, sistemima za instrumentalno prilaženje, transponderom, GPS i ostalim tehničkim uređajima za bezbedno letenje“.

Ovde je navedeno da radi o standardu. Meteorološki radar? I to je standard ali na njemu se ne vidi da li je magla ili ne, već samo opasni oblaci i vetar, udaljenost i pravac. Transponder je takođe standard na osnovu čega kontrola leta identifikuje leteći objekat. Sve je to u redu ali ono što najviše zanima je sistem za instrumentalno prilaženje (ILS)! I pored tog sistema nije dozvoljeno svakoj letilici, pisti ili posadi da sleti ukoliko je magla. To zavisi od gustine magle.

U avijaciji magla se deli u tri kategorije: CAT I , CAT II, CAT IIIa/b.

Ukoliko se radi o CAT I onda se pista mora videti najkasnije sa 200 ft (60m) visine. Kod CAT II sa 100ft (30m) i CAT IIIa/b sa 50ft (15m) i spušta se sa autopilotom. Izuzetak su letilice sa „Head-Up-Display“ opremom.

Iz izveštaja vidimo da je helikopter trebao sleteti na pisti 30 (300°). Šta nam ovo kazuje? Odgovor se može naći u već pomenutim Jeppesen kartama, vidi primer „Nikola Tesla“ i pista 30.

jeppesenU prvom delu se vidi da je na pisti 12, znači s drugog pravca, dozvoljeno sletanje kod magle kategorije 2 i 3, naravno i letilica mora imati tu dozvolu kao i posada.

U drugom delu se vide frekvencije 118.1 i 119.1 koje su pominjane u izveštaju. Ono što iritira u izveštaju je da nakon neuspelog sletanja kontrola leta zahteva da se što pre pređe na frekvenciju 119.1 koja je ispravna ali ona je morala biti selektirana još pri prvom pokušaju i nije se ni trebala menjati jer najbolje pokazuje gde je pista i kad se leti pored. Malo je čudan taj deo uputstva. Kao da je pri prvom pokušaju bila pogrešna frekvencija, tako da onda i ne čudi što je pista viđena na momenat a onda kad je trebalo sleteti ništa se nije videlo.

U trećem delu se vidi da je na pisti 30 dozvoljeno spuštanje samo do kategorije 1, [DA(H) 533‘(200‘)]. Da pojasnim: DA = Decision Altitude / H = Height. 533 su 200 ft (g. već objašnjeno) + 333ft (nadmorska visina piste. Ova dva podatka su u zavisnosti od pokazivača na instrumentu za merenje visine. DA ili DH znači da je pilot morao na nekih 60m visine videti pistu. Ako je ne vidi prekida sletanje i ide u Go-Around, znači vraća se na početnu tačku sletanja i pokušava ponovo, naravno uz dozvolu kontrole leta.

Pošto je helikopter trebao sleteti na pistu 30 znači da je bio opremljen za spuštanje pri CAT I.

Nigde ni u jednom izveštaju se nije moglo saznati za koju kategoriju magle je helikopter bio opremljen. Nigde ni u jednom izveštaju nema tačne definicije magle koja je vladala, zašto?Zato što bi onda svaki laik znao da helikopter i posada nisu bili opremljeni za sletanje pri takvoj magli. Tu se onda postavlja pitanje ko ih je terao da tri puta pokušaju da slete umesto da odlete tamo gde ne vlada takva magla, pošto su inače imali dovoljno goriva? Sad je tek aktuelno pitanje zašto se nije odmah letelo za Kragujevac? Izjave poput „vreme se naglo pogoršalo“ su neprihvatljive. Svaki aerodrom izdaje tzv. METAR/TAF (METeorogicalAerodrome Routine Report/Terminal Aerodrome Forecast). METAR se aktuelizuje svakih 30 minuta a TAF svakih 6 sati. Tu su sve relevantne informacije o vremenskim prilikama na aerodromu. Znači, ne može se reći da se vreme naglo pogoršalo i da su se u takvom slučajno našli.

Ako je istina da je više aviona koji su trebali sleteti usmereno na Budimpeštu, a svi veći avioni su osposobljeni za sletanje na magli kategorije 2 i eventualno 3, onda bi to značilo da je magla bila izuzetno gusta i da posada helikoptera nije smela ni prvi pokušaj sletanja da izvede. Po nekim informacijama avioni su usmereni tek nakon pada a ne ranije što je i logično pošto ti avioni uglavnom imaju dozvole za sletanje pri kategoriji 2 ili 3. Naravno da postoji i pitanje zašto nije bilo mekog spuštanja. Odgovor je jednostavan, zato što helikopter očigledno nije imao „Radar-Altimeter“! Bez njega posada ne zna tačno na kojoj je visini jer ovaj drugi „altimeter“ u tim niskim visinama nije dovoljno precizan.

Politička pozadina?

Bandić: Naređenje sam izdao lično, na osnovu odluke ministra
„U 19.30 dobili smo poziv da pomognemo u spasavanju bebe. Do 20.15 izvršeno je pregledanje meteorološke situacije„, rekao je komandant 204 vazduhoplovne brigade Predrag Bandić navodeći da su sve vreme bili u direktnom kontaktu sa zdravstvenim radnicima koji su pratili bebu.
Prema njegovim rečima, posada je bila spremna da izvede ovaj zadatak. „Naređenje sam izdao lično, na osnovu odluke ministra odbrane“, naveo je Bandić.
14. 03. • 14:51 > 15:19 • 2015 www.021.rs

Meteorološka situacija nije bila nepovoljna, već složena, toliko da se u njoj mogu snaći piloti sa takvom opremom i nivoom osposobljenosti, rekao je komandant 204. vazduhoplovne brigade brigadni general Predrag Bandić koji je lično dao naređenje da se krene u akciju spasavanja bebe na zahtev zdravstenih institucija jer je prevoženje bilo onemogućeno prekidom drumskih komunikacija zbog odrona.
„Da je situacija bila nepovoljna, ne bismo se uputili u ovakav zadatak„, rekao je Bandić.
„Oko 22 časa i 15 minuta usledila su dva neuspešna pokušaja za sletanje na aerodrom ‘Nikola Tesla’ zbog ograničene vidljivosti. U 22.31 izgubljena je svaka komunikacija sa posadom i od tog trenutka otpočelo je traganje“, naveo je Bandić.
„Pre poletanja u potpunosti smo uvereni u ispravnost helikoptera, odabrali smo letelicu koja je opremljena svim neophodnim uređajima i koji su bili ispravni za izvršenje takvog zadatka a posada koja je izvršavala zadatak bila bi ponos svakog komndanta“, rekao je Bandić.
RSE 14.03.2015 18:54

Po generalu Bandiću „meteorološka situacija nije bila nepovoljna već složena“! Šta li mu to znači? Ako nije bila nepovoljna, zašto su onda avioni usmereni ka Budimpešti, ili su oni ipak nakon udesa bili tamo usmereni? Šta znači to „složena“? To je izraz koji u avijaciji ništa ne govori izuzev da situacija nije idealna. Sa takvim opisom situacije se ne kreće u let već se detaljno informiše kakva je vremenska situacija. Osim temperature i pritiska vazduha koji su neprestano pokazani, pilote posebno zanima vetar i magla i to se precizno opisuje. Vetar npr. 210°/10 (iz kog pravca/koja jačina) a magla u već pomenutim kategorijama. Samo sa takvim informacijama piloti mogu nešto početi. Oni su to sigurno i imali ali zašto se u javnost ti podaci ne daju? Kad bi se to dalo u javnost, a zna se da helikopter nije imao adekvatnu opremu, opet bi se trebalo upitati ko je dao saglasnost da se i pored nemogućnosti sletenja ipak pokuša. Ko god je bio igrao se životima ljudi.

General Bandić se svojim izjavama (da li su bile dobrovoljne?) umanevrisao u probleme. Ako je on taj koji je ministru odbrane dao saglasnost da su vremenske prilike prihvatljive onda svakako snosi deo odgovornosti.

Međutim u izveštaju stoji sledeće:

„Dana 10.03.2015. godine u telefonskom pozivu ministar odbrane, oko 19:26 časova, dostavlja zahtev generalu Bandiću da se razmotri mogućnost hitnog sanitetskog prevoženja helikopterom životno ugroženog deteta iz rejona Ušća. Nakon sagledavanja prvih raspoloživih podataka o meteo situaciji, vazduhoplovu i posadi dobijenih od operativnog dežurnog 204.vbr, general Bandić izveštava ministra odbrane da postoje minimalni uslovi na aerodromu poletanja i sletanja za izvršenje zadatka kao i nemogućnost sletanja u rejonu Ušća“.

Ako sam dobro razumeo ovde general Bandić daje do znanja da uslovi nisu povoljni. Dalje u izveštaju stoji da major Mehić, koji je obavešten putem mobilnog telefona, smatra da je to izvodljivo. Sada ispada kao da je pilot odlučio sam da će leteti bez obzira kakva je vremenska situacija. Teško za poverovati. U prvom momentu deluje kao da neko želi da sugerišu ogromnu ljudsku požrtvovanost majora Mehića, što je on svakako imao, ali da je tako olako rizikovao svoj i tuđe živote još je teže za poverovati. Pa kad se doda da je bio i pod uticajem alkohola onda ispada da je veliki nacionalni heroj, koji se toliko puta pozitivno istakao, doneo riskantnu odluku gotovo pijan. On je možda i bio pod dejstvom alkohola. Očigledno je čovek bio van posla i kod kuće ili gde je već bio, sigurno se opustio i malo popio. Savestan čovek, a on je to svakako bio, ne bi pod uticajem alkohola krenuo na takav riskantan put.

Ovo sve pre liči na naređenje s višeg na nižeg a izveštaji su sigurno dobili inspiraciju u „samoubilačkom“ pilotu Džermanvingsa. Tako je skoro sva krivica svaljena na posadu. Kako to da general Bandić ili neki drugi nije video da je pilot alkoholisan? Ako jeste, zašto mu je dozvoljeno da poleti? Kako to da je leteo 2 sata i uticaj alkohola nije ostavio traga iako se sletalo u Raškoj a u Beogradu je kao alkohol glavni uzrok.
Šta je pravi uzrok pada ne znam, ali nekako sve nagoveštava da instrumenti nisu radili najbolje iako je taj helikopter bio „najispravniji“, šta god mu to značilo. U stvari to znači da je ispravniji bar za jedna funkciju više od drugih ali ne znači da je bio skroz ispravan. General Bandić se uverio u ispravnost helikoptera i to samo za 10 minuta!?

Čudne su takođe i izjave Aleksandra Vučića koje su usledile sledećih dana. Posebno upadljivo je da Aleksandar Vučić tvrdi da je Bratislav Gašić za vreme pada bio u Kruševcu a sam Gašić izjavljuje da je bio na terenu po njivama i tražio ljude moleći se da su još živi.

Moglo bi se reći, laganje na visokom nivou! Slike govore mnogo više nego reči i dovoljno je pogledati snimak sa komemoracije i videće se upadljivo kako je jedino Gašiću spuštena glava. To je zaista delovalo kao griža savesti a on izgleda najbolje zna zašto. Zna i Aleksandar Vučić, ali on je veštiji u rastezanju istine i pravljenju grimasa, odnosno emotivnih izraza u zavisnosti izrečenog, dok istu rasteže.
Ovde ne postavljam pitanje šta je dovelo da pada helikoptera već zašto su se ti ljudi našli u toj bezizlaznoj situaciji? Počev od bebe koja imaše kiseonika za još samo sat vremena pa do pada i pogibije toliko ljudi, a na osnovu izveštavanja poslednjih više od dve nedelje i najnovijih izveštaja i dalje ne znamo:

1. Da li je beba zaista imala za samo sat vremena kiseonik?
2. Da li je beba bila još živa?
3. Ako je bila, kako je moguće je je do tada prošlo više od 4 sata nakon što je rečeno da je ograničeno na sat vremena?
4. Radi li se ovde o pogrešnoj dijagnozi?
5. Ako da, ko je uspostavio takvu dijagnozu?
6. Ako ne, ko je odlučio da se dete dovozi u Beograd iako se zna da nema više kiseonika?
7. Zašto se nije letelo za Kragujevac?
8. Ko je od Ministra Odbrane tražio da se upotrebi vojni helikopter?
9. Da li je Gašić naredio transport ili samo pitao da li je isti moguć?
10. Da li dao naređenje mimo ili sa sugestijom generala Bandića?
11. Ko je terao posadu da leti za Beograd iako je u međuvremenu magla bila toliko gusta ako se zna da helikopter sa svojom opremom nije predviđen za takav poduhvat?
12. Gde je Bratislav Gašić bio, u Kruševcu ili na njivama?

Svakako da ima još dosta pitanja ali i odgovori na ova bi bila dovoljna da se sazna istina. Kad se saberu sva medijska izvešatvanja, izjave pretstavnika politike i vojske i poslednjih dva izveštaja, jasno se vidi da tu nešto nije u redu. Počev od alarmiranja o ugroženosti bebe zbog nedostatka kiseonika, preko organizovanja prevoza, do tragičnog kraja više je pitanja nego odgovora. Šta je zapravo tačno izvešteno? Da li je zaista bilo kiseonika samo za sat vremena? Ako jeste, koja je logika organizovati helikopter iz Beograda gde čitava procedura traje više oko 4 sata? Ovde je više nego uočito da se radi o promociji nekog nego o spašavanju bebe. Svesno su ignorisani nepovoljni uslovi za let i posada je očigledno dobila naređenje i po ceni života. Možda se posada i malo precenila ali nije na posadi da odlučuje nego na pretpostavljenima. Ako pretpostavljeni oficir kaže da ne postoje vremenski uslovi za let onda posada ne može da poleće sama po sebi.

Ovde se radi o istoj onoj herojskoj grupi iz Feketića: Vučić-Bandić-Mehić. Samo ovog puta je Vučića zamenio Gašić. Nije li istog dana uspešno okončana potera nakon kidnapovanja deteta? Idealna prilika da se ne tako voljeni ministar Nebojša Stefanović prikaže u malo boljem svetlu. Već je i to delovalo kao da se radi o nekon scenariju.

Da je se i oko bolesne bebe radilo o scenariju jasno je, samo nije jasno da li od samog početka ili se ukazala prilika pa daj da je odma iskoriste. Upadljvo je prezime lekara iz Novog Pazara, Dževad Ljajić. Da li je u srodstvu sa ministrom Ljajićem? Ako jeste, onda se sve moglo ovako odigrati. Lekar se javlja svom rođaku i traži pomoć. Ministar Ljajić to prenosi Vučiću, on Gašiću, ovaj Bandiću, a Bandić Mehiću. Za Vučića je jasno da se ovo može iskoristiti u merkentiške svrhe kao Feketić ili otmica deteta. Prepušta se Gašiću a on očigledno neupućen u mogućnosti helikoptera i pilota izdaje naređenje.

Ako sam dobro razumeo naše državno uređenje onda bi komandna struktura morala biti sledeća: Nikolić-Gašić-Diković-Živak-Bandić. To što je Nikolić ignorisan nije ni bitno, možda i nema ovlašćenja, ali Diković i Živak imaju. Pitanje je da li je Živak let odobrio? Ako jeste, onda je i on direktan krivac i morao je odmah biti uklonjen sa mesta komandanta vojnog vazduhoplovstva. Ako je Bandić dao naređenje mimo pretpostavljenih, onda on mora biti uklonjen sa položaja. To je posao Dikovića ali on ćuti. Ako su svi oni prihvatili naređenje Gašića, onda Gašić mora podneti ostavku a ovi oficiri degradirani jer su svesno rizikovali živote ljudi. Ako je Gašić slušao naređenje Vučića onda mora u javnost sa tim i iz moralnog razloga da posnese ostavku a Vučić mora na Sud.
Šta su pravi razlozi za ovakve promocije? Nisu tu u pitanju samo glasovi na izborima već se po običaju iz kulisa odvijaju druge stvari koje valja zakloniti od javnosti ovakvim promocijama. Šta narod više gane nego spašavanje dece?

 

Da se potsetimo!

Dana 25.02.2015 u Beograd je došao Toni Bler da bi držao predavanje srpskoj vladi. Da je to sraman čin kao takav ne treba ekstra naglašavati, iako svi znamo da ova vlada baš i ne sija od znanja, postavlja se ipak pitanje o kakvom se predavanju radilo.

Predavanje, uz kaficu koje traje sat i deset minuta??? Šta se u tako kratkom vremenu može naučiti? Kako Aleksandar Vučić reče, savetovanje radi boljeg i efikasnijeg rada kabineta??? Osim toga pisano je da Vlada to ne plaća neko šeik iz Emirata. Molim, stranac plaća drugog stranca da podučava našu Vladu kako će efikasnije da radi? Biće radi našeg interesa? Sigurno efikasnije ali u čijem interesu? Za nekih 70ak minuta se ne može nešto posebno naučiti sem podeliti instrukcije i dati koju ideju kako narodom bolje manipulisati. Ne bi čudilo da je ideja za scenario „Otmica“ i ovaj sa bebom došao sa tog predavanja. Dok se narod time zamajavao, Vlada je u pozadini potpisala sraman sporazum „IPAP“. Stavljeno smo pred svršen čin bez da smo imali prilike da se unapred upoznamo sa sadržajem tog sporazuma. Posledice ćemo tek osećati.

Ova Vlada očigledno izvršava sve šta joj se sugeriše na predavanjima poput ovog od Toni Blera ne osvrćući se na posledice i ljudskih žrtava.

Sada se pokušava sve da se zataška i krivicu prebaci na posadu, kao bili su pod dejstvom alkohola. Ovo je vrhunac drskosti! Da je moral prisutan već bi bilo dobrovoljnih ostavki. Pošto toga nema mora će se na drugi način izdejstvovati. Aleksandar Vučić je preuzeo odgovornost na sebe. Za njega je to očigledno bagatela i misli njemu je sve dozvoljeno i mimo zakona, jer ON je zakon! Kad je već preuzeo odgovornost onda neka je zaista preuzme a to znači da podnese ostavku. Ako je se sve odvilo mimo njegovog znanja onda mora otpustiti Bratislava Gašića.

Sudeći po izjavama i preuzimanju odgovornosti glavni krivac je Aleksandar Vučić!

 

JordanSrpska Iskra
© Srpska Iskra 2015