Ima jedan Mali

utorak 18 februar 2014

Kažu da prezime na neki način odslikava karakter onoga kome pripada. Ima jedan Mali, možda po prezimenu ali velikih ambicija i iste takve nekorektnosti.Svako ima prava da sanja u skladu ubeđenosti o svojim sposobnostima i mogućnostima.Tako i o mestu gradonačelnika Beograda pa makar i preko „veze“.Ali nije ljudski, prijateljski i politički korektno prema svome zaštitniku da se taj svoj san obnaroduje u visoko tiražnim dnevnim novinama a pri tome se otvoreno pozivajući na porodično prijateljstvo sa nespornim liderom stranke na vrhuncu popularnosti, za koju se osnovano smatra da će nakon predstojećih izbora možda moći sama da formira Vladu. Lepo je to što mu je lider ukazao poverenje i stavio ga na listu stranke na čijem je čelu, ali ipak ne zaslužuje jedan takav samoreklamerski intervju pogotovo u predizbornoj kampanji.

Da bi se bolje razumelo poreklo prijavljenog imovnog stanja Siniše Malog (stan124 kvadrata, stan 133 kvadrata, stan 128 kvadrata,dve garaže, dva automobila, kompanija Oli Konsalting, pred, uo Komercijalne banke, član uo KBC Srbije, ušteđevina u banci) treba poći od izveštaja američke finansijske organizacije Global Financial Integrity koji se odnosi na iznošenje novca iz Srbije. Pomenuta organizacija je prateći tokove novca utvrdila da su oligarsi iz DS u poslednjih deset godina iz Srbije izneli 51 mlrd. evra. Ovo su obavljali Tadićevi mafijaši Đelić, Mirko Cvetković, Dragan Šutanovac, Dragan Đilas, Dušan Petrović, Bojan Pajtić i drugi koristeći kreditne linije, banke, državna i javna preduzeća.

Da podsetimo, Mali je do guše upetljan u sijaset mutnih poslova dok je obavljao dužnost direktora Centra za tendere u okviru Agencije za privatizaciju, odakle sa pravom nosi epitet ekonomskog ubice, tj.osobe koja po nalogu ekonomski uništava privredne potencijale jedne zemlje.

Prema do sada javno objavljenim podacima, Mali je nakon završenog ekonomskog fakulteta u periodu 1995/97. radio kao izvršni menadžer-direktor u privatnoj kompaniji-konsultantskoj kući Dilojt-Tuš, Danka Đunića, nakon čega je boravio u inostranstvu radi usavršavanja. U pomenutoj konsultantskoj kući je radio na proceni kapitala preduzeća koja idu na tendere za privatizaciju, ali je istovremeno bio i član UO preduzeća koja su ovim putem privatizovana čime se direktno nalazio u nedozvoljenoj poziciji sukoba interesa. Godine 2001. prelazi na rad u Ministarstvo za privatizaciju na mesto pomoćnika ministra zaduženog za privatizacionu pripremu velikih preduzeća.U ovom periodu, a do 2003. Prelazi na rad u Agenciju za privatizaciju gde postaje direktor Centra za tendere i savetnik dvojice direktora Agencije. Čedomiru Čupiću biv. Direktoru Hipo Alpe Adrija Banke a kasnije i AIK Banke i Mirku Cvetkoviću kada su sklapani štetni ugovori sa firmama Dilojt-Tuš i Ces-Mekon vlasnika Zvonka Nikezića protiv koga je vođen postupak uz jednogodišnji pritvor. Prema podacima koje je objavio CINS u periodu dok su u Agenciji radili Mirko Cvetković i Siniša Mali raskinuto je 550 privatizacionih ugovora. Siniša mali je dirktno vodio i upravljao procesima tenderske privatizacije ali je istovremeno učestvovao u pripremi zakonske regukative koncepta dalje privatizacije.

Kao direktor Centra za tendere u okviru Agencije, Mali je bio direktno angažovan na privatizaciji-prodaji Duvanske Industrije Niš, Duvanske Industrije Vranje, Beopetrola.Iako je godišnji obrt DIN-a i DIV-aiznosio 1,2 mlrd. Aleksandar Vlahović i Mali su je prodali strancima za 430 miliona evra, što znači da su kapacitete i tržište od 1,2 milijarde prodali za trećinu vrednosti i to jednokratno .Srpsku duvansku industriju u mnogo težim uslovima nisu prodavali Obrenovići, Karađorđevići,Tito, Milošević, ali su je podali Vlahović i Mali za trećinu godišnjeg obrta.

Slična situacija je i sa Beopetrolom, jer u vezi njegove privatizacije lebdi pitanje ko je u Budimpešti u hotelu Kempinski preuzeo proviziju u kešu što je fotodokumentovano. Te fotografije poseduje jedan ministar sadašnje Vlade. Osim njega i njegove prozivke od pre par godina, ove fotografije svakako bi trebalo da poseduju i nadležne službe, pa bi bilo vrlo interesantno da se u sklopu na velika zvona najavljene borbe protiv korupcije i kriminalnih privatizacija razmrsi i ovo klupko. Po oceni nekih ekonomista u sumnjive privatizacije takođe spada i prodaja JAT-a Etihadi, i lizing aviona, gde je učestvovao i Mali.

Kada se sve sabere, po oceni poznavalaca aktuelnih ekonomskih stručnjaka, Siniša Mali je uvek lojalan, blizak režimu, privilegijama, monopolu, tamo gde nema tržišta i konkurencije, gde vladaju medijski mrak i sila, gde se nekažnjeno otima, uzima, prisvaja,posreduje, kombinuje, namešta, gde vlast štiti i brani, gde se preraspodeljuje, rasprodaje, privatizuje, uništava ono što je decenijama stvarano.Njegove usluge trebaju današnjim gospodarima. On je izbor prvog ppred, Vlade.Šta time dobijamo?

U ovoj predizbornoj prvi ppred. Vlade, odnosno stranka na čijem je čelu, na listu za republičke izbore stavila je Dragana Nikolića advokata iz Vranja koji se na lokalnoj listi moćnika nalazi na drugom mestu uz obrazloženje da je jedan od najbogatijih političara okruga. Osim po bogatstvu, Nikolić je poznat po ekscesima u kojima se ne libi ni fizičkog obračunavanja.

Što se tiče političkog opredelenja, dovoljan je uvid u njegovih proteklih šest političkih uverenja i funkcija u strankama (Za narodno jedinstvo, Nova Srbija, Narodna radikalna stranka, SRS, SPO, i sada SNS. Pravi kolekcionar knjižica i funkcija. Da li Dragan Nikolić spada u istu kategoriju kao Siniša Mali? Istu kategoriju kojoj je najvažnija stvar politički ali sa njime i svaki drugi benefit. Kada je u pitanju Nikolić i da se radi o političkom osvešćivanju ili opismenjavanju mnogo je.

 

Kaktus – Srpska Iskra
© Srpska Iskra 2015