„Bombardovali smo suverenu državu“

utorak 15 april 2014

„Da i ja sam kao nemački kancelar kršio međunarodno pravo“, ovom rečenicom bivši nemački kancelar Gerhard Šreder iznenadio je voditelja političke tribine održane povodom aktuelnih događaja u Ukrajini, tribinu je organizovao renomirani nemački politički časopis „Die Zeit“.

Šreder povlači paralele sa aktuelnim događajima na Krimskom poluostrvu i oduzimanjem Kosova i Metohije Srbiji, kao primer kršenja međunarodnog prava navodi učestvovanje Nemačke u NATO bombardovanju Srbije gde je bez odobrenja Saveta bezbednosti UN tada bombardovana jedna međunarodno priznata suverena država čime je prekršeno međunarodno pravo. Kao odobrenje svog postupka navodi da je time sprečena civilna humanitarna katastrofa nad Šiptarima, ali su u suštini Nemačka i ostale članice NATO prekršile međunarodno pravo.

Ovakav stav bivšeg nemačkog kancelara izazvao je burne reakcije na nemačkom političkom parketu, nemačka politička elita podeljenog je mišljena o „Kancelarovom“ stavu, išlo se dotle da su konzervativni CSU(partija Angele Merkel) i Zelena partija Nemačke predale su molbu Parlamentu Evrope da zabrani izjašnjavnje u Evropskom paralamentu kao i izjave za javnost! Da resumiramo, jedno od glavnih uslova za prijem jedne države u Evropsku zajednicu je da je ta ista država „Demokratija“, ili pod time neki podrazumevaju „Starogrčku demokratiju“ koja je ukidana u ratnim uslovima? Da spomenem ova izjava Gerharda Šredera prećutana je i od strane srpskih medija, tek 13.aprila srpski mediji objavljuju da je na zvaničnoj internet stranici NATO alijanse objavljeno da je tadašnja SR Jugoslavavija bombardovana bez rezolucije UN.

Zašto pojedine političke u državama NATO članica strukture žele da ućute istinu je poznat, ali zašto Srbija na ovakve izjave nikako ne reaguje potpuno je abstraktno. Svakako da je aktuelni događaj povezan sa krizom u Ukrajini i pored negiranja „zapadnih demokratija“ postoje jasne paralele između ova dva slučaja. Srbija je bez pravne osnove bombardovana, NATO članice svoj postupak opravdavaju sprečavanjem humanitarne katastrofe. Defanzivni stav NATO alijanse možemo samo povezati pokušajem da se izvuku iz kosovskog čvora. Da li to znači da Srbija ima pravo da traži ratnu oštetu pred Međunarodnim sudom u Hagu, kao i javno izvinjenje Srbiji? Srbija već pred ovim sudom to već jednom pokušala, ali se tada taj sud izjasnio kao nenadležnim. Cinizam ovog suda prema Srbima je poznat, to jest zastupaju se dvostruki stavovi, sa jedne strane sud u tužbi Srbije protiv NATo nije nadležan, a u slučaju aktuelne tužbe Hrvatske protiv Srbije je nadležan.

Aktuelni događaji na Krimu i Ukrajini otvorile su pandorinu kutiju koja otvara pitanje da li postoji još to međunarodno pravo ili se ipak sve svodi na pravo „Jačeg“.

Srpska Iskra
© Srpska Iskra 2015