Autoput Niš – Tirana!

subota 21 februar 2015

Pre neki dan napisah „proročki“ ….jedinu spremnost koju od njih možemo očekivati, je spremnost da nas oduševe novim glupostima! Nisam stigao ni kompjuter da ugasim a proročanstvo se već ispunilo i sada sa posebno izraženom sujetom mogu da se pohvalim da sam dobar „prorok“.

Da ne preterujem sa samohvalisanjem, svako je to mogao da predvidi, jer nas ova vlast gotovo svakodnevno oduševljava glupostima, pa i nije baš tako teško pogoditi da će to opet učiniti u najskorijoj budućnosti.

O kakvoj je gluposti sada reč?

Danas, 20.02.2015. trilateralna ist-vest-bridž drugarica gospođa (ili obrnuto) Zorana Mihajlović (sva sreća pa se ne preziva Mihailović) pompezno najavljuje gradnju autoputa od Niša do Tirane i rekonstrukciju pruge Beograd – Bar sa dogradnjom od Podgorice do Albanije.
VAU!
Prof. dr. (ovo valjda znači profesionalna, profilisana, profinjena ili tako nešto slično, drugarica) Mihajlović doda da će to koštati oko 2 mrd Evra i da će se novac potražiti u EU.

Da bi se domaća javnost oduševila ovom pompeznom gradnjom, reče još gospođa drugarica kako će se zalagati da 50% radova pripadne srpskim firmama.

Još jednom VAU!!

Pošto ja, na žalost svakog politikanta, ne verujem ništa šta kažu i iza svake izjave/najave vidim neku zaveru ili nešto što će nas skupo koštati, tako sam odmah počeo da razmišljam o ovoj monumentalnoj gradnji kojoj bi i Keops i sva tri Ramzesa mogli pozavideti.

auto putPrvo pitanje mi se nameće zašto se pominje Niš. Koliko je meni poznato autoputa ima do Leskovca.
Znači trebalo bi glasiti Leskovac – Priština – Tirana, izuzev da se hoće graditi novi krak preko Prokuplja i Kuršumlije. Možda ipak ima neke veze sa onim masovnim prijavljivanjem Šiptara u Niš i okolinu?

Drugo, na okupiranom Kosmetu je osim nekih 30-40km autoput od Prištine do albanske granice napravljen.Treće, dobar deo je i u Albaniji napravljen.

Znači Srbiji ostaje nekih 60ak km preko Leskovca ili 80ak preko Kuršumlije.

Sada se postavlja glavno pitanje: zašto?

Zašto je Srbiji potreban taj deo autoputa?

Zar nije od većeg interesa završiti autoput do Bugarske i Makedonske granice? Valjda se autoput gradi tamo gde je veliki protok vozila i gde postojeći putevi ne mogu toliki saobraćaj da podnesu?

Koji će to protok od strane uže Srbije biti u pravcu okupiranog Kosmeta? U suprotnom pravcu će ga svakako biti ali samo za Šiptare. Ukoliko bi Srbi to koristili, bila bi to jednokratna upotreba a za to nije potreban autoput.

Ako nam je stalo do gradnje autoputa onda bi svakako bilo mnogo korisnije graditi Beograd – Šabac – Valjevo – Užice – Višegrad. Drugi krak od Užica prema Novom Pazaru i Crnoj Gori.

Zatim istočna Srbija, npr. Beograd – Požarevac – Majdanpek – Negotin – Zaječar – Knjaževac – Pirot. Ne sme ni srpska Vojvodina da bude zapostavljena. Mogla bi ona bolje puteve da podnese, npr. Beograd – Petrovgrad (Zrenjanin) – Kikinda – Rumunija, pa Beograd – Pančevo – Vršac – Rumunija. Ko vozi na relaciji Novi Sad – Petrovgrad zna koliko je tu izgradnja dobrog puta neophodna. Ma u čitavoj Srbiji trebaju putevi da se poprave, i svejedno koji od pomenutih delova, svi bi za Srbiju i srpski narod bili mnogo korisniji i prometniji nego Niš – Priština a posebno ne nastavak za Tiranu.

Po drugarici trilaterali to je još avgusta prošle godine dogovoreno između Aleksandra Velikog i albanskog premijera Edija Rame. To je verovatno bilo na onoj mapi što je Aleksandar Veliki onako euforično pokazao Muti (mamici) Angeli.

Sada je ona igrica sa dronom i izjava Rame kako Srbija treba da prizna realnost tek postala maksimum poniženja. Srbija sa ovom garniturom vladajućih politikanata prelazi preko svih tih poniženja i nastavlja saradnju, koja apsolutno nikakvu vrednost nema za Srbiju, kao da se ništa nije desilo. Toliko ruganje narodu još se nijedan vlastodržac kod nas nije usudio.

Ukoliko bi konfiguracija terena za gradnju pomenutih korisnijih autoputeva bila nepogodna, onda bi bar popravka tih krševa od puteva bila itekako potrebna. Time bi se broj stradalih sigurno smanjio.

Rekonstrukcija pruge Beograd – Bar je svakako potrebna i od koristi je pa čak i kad bi Srbija sama finansirala do Bara, ali pruga od Podgorice do Albanije ne samo da je za Srbiju bespotrebna, već je ne treba ni pominjati. Ako u Najcrnjoj Gori smatraju da im je potrebno, neka prave sami.

Srbiji je od najvećeg značaja da se povezuje putevima i prugama sa Republikom Srpskom i sa Milogorom. Neće Milo Đukaj večito vladati i pored momentalno nekih neprijateljskih poteza sa njegove strane, Srbiji niko nije bliži od RS i Crne Gore. Odmah iza treba se adekvatno povezati sa Makedonijom i naravno Mađarskom.

To su nama veze od vitalnog značaja za region a ne povezivanje sa Albanijom. Možda Aleks Veliki i drugarica trilaterala znaju nešto više, da će možda Albanija postati centar sveta pa onda na vreme da se povežemo?

Meni je to i pored izuzetno razvijene mašte teško zamisliti. Taj autoput Srbima nije potreban! To bi bilo čisto bacanje novca a mnogima ne bi bilo jasno zašto se Šiptarima pravi autoput. Oni imaju i to u pravom pravcu, pravac Albanije. Ovaj autoput je ne samo politička glupost već je to još jedna u nizu od velikih izdaja nacionalnih interesa!

Jordan – Srpska Iskra
© Srpska Iskra 2014