Albanci napuštaju KiM?

četvrtak 19 februar 2015

Zadnjih meseci je navodno preko 100.000 Šiptara napustilo KiM i krenulo putem EU.Na prvi pogled vest da Šiptari napuštaju KiM zvuči dobro i svakom Srbinu se rađa nada da će se u vezi južne pokrajine nešto pozitivno desiti.

Međutim, ako bi ovu vest malo proširili na „Šiptari napuštaju KiM i naseljavaju se u drugim krajevima Srbije“, onda tu ništa ne bi bilo pozitivno!

O motivima tog masovnog odlaska sa Kosmeta se uveliko piše i nagađa, od pretpostavke da „znaju“ da se nešto opasno priprema, preko ubacivanja terorista u EU, do bekstva zbog socijalne bede. Lako je moguće da od svega ima ponešto, verovatno ima i drugih motiva, samo jedno je sigurno, a to je da se nije „desio“ narod jer se to kod Šiptara uvek dirigovano dešava. Tako masovno bekstvo je svakako organizovano ali od koga i zašto?

Ovde se neće nagađati da li odlaze zato što nešto znaju, zbog infiltracije terorista ili socijalne bede, već ćemo se pozabaviti o eventualnoj šteti koja će Srbiji biti naneta. Da će Srbiji biti naneta šteta je sigurno kao amin u crkvi jer što god se dešava na području bivše Jugoslavije obija se Srbima o glavu.

Prvo što se svaki Srbin pita je kako Šiptari mogu tako lako ući u ostatak Srbije? To jest, s kojim papirima, odnosno kojim pasošem?

Ulazi se, bar tako mediji javljaju, ličnim kartama i nekakvom putnom listom. Ne precizira se o kakvim se ličnim kartama radi. Da li su to lične karte AP KiM ili „Republjik Kosova“?

Svejedno šta je, Srbija ne sme ništa da prizna dok se KiM ne vrati pod jurisdikciju Republike Srbije. Ne može se proglašavati nezavisnost, učestvovati u progonu srpskog življa, otimanju i uništavanju srpske imovine i svetinja a onda po potrebi koristiti Srbiju zarad svojih privilegija. Jednom više Srbija kao država je zakazala. Ovo je jedna više u nizu srpskih gluposti i bojim se da ćemo i ubuduće biti svedoci novih i većih.

Sledeći korak, nakon što su ušli u užu Srbiju, bez da budu proveravani ko je od njih učestvovao u progonu Srba, je dolazak do mađarske granice i pokušaj preći istu i ako se nije do sada postavljalo pitanje, ovde bi trebalo itekako. Zašto?

Zato što „svi“ u Srbiji znaju da oni hoće dalje ali kako se ne upitaju na vreme kako će preći u Mađarsku sa ličnom kartom ili nekakvom putnom listom? Jedna je mogućnost da imaju sa sobom i pasoše tzv. Kosova Republjik. Ako bi to bilo tačno, onda je pitanje zašto bi važila LK pa makar na njoj stojalo AP KiM? Međutim, sa pasošem Kosova Republjik ne mogu prelaziti granicu izuzev da imaju ulaznu vizu. Možda poneko i ima ali većina je nema i zato pokušava preko zelene granice. To zna i Vlada RS i policija. Isto tako zna da svi koji budu pohapšeni u Mađarskoj da će biti vraćeni u Srbiju. Logično je onda da se pitamo zašto Vlada i policija Srbije pušta sve te Šiptare u Srbiju kada zna da će isti biti vraćeni iz Mađarske ali i iz drugih država čim im se zahtevi za azil odbiju? U Nemačkoj se radi na tome da se proces odbijanja ubrza i eto ih natrag za par nedelja. Gde će onda? Srbija ih neće na silu terati na KiM jer ih smatra „našim“ državljanima, što znači da će se širiti po čitavoj Srbiji.

Koja je pozadina ovakve kratkovidosti srpske Vlade?

Srpska Vlada ovakvim ponašanjem dovodi relativno dobre odnose sa Mađarskom u pitanju. Ako nije u dogovoru sa Mađarskom onda se to može gotovo kao neprijateljski čin od strane Srbije prema Mađarskoj tumačiti. Kome to može biti u interesu? Ukoliko se to dozvoljava mimo Mađarske onda je to plod nečije sugestije (pretnja) sa strane ili proizvod domaće pameti koje nas ni Gospod Bog ne može spasiti.

Da je neko sa strane lako je poverovati jer ova, kao i prethodna, Vlada sve ispunjava što joj se sa strane sufleriše, čak i ono što i nije bilo u planu suflera.

Šta ako je to ipak proizvod domaće pameti? Ne bi bilo prvi put! Od početka 2. svetskog rata pa do danas se stotine hiljada Šiptara ilegalno naselilo u Srbiju. Doduše, prvih godina nakon rata im je bilo dozvoljeno od strane najvećeg sina naših bratskih naroda, otprilike nekih 7 godina, dok je se maštalo o stvaranju zajedničke države, ali kasnije kad je ta ideja pukla navodno nije više ali oni su ipak i dalje dolazili.

Dolaskom Miloševića na vlast očekivalo se nešto od njega, s obzirom da je političku karijeru napravio na Kosmetu, ali naprotiv, on je tek zabrljao. Nije sproveo popis stanovništva i ko god nije bio državljanin tadašnje SFRJ da se protera, naprotiv, on je počinio najveću dotašnju neoprostivu grešku. U lažnoj nadi, odnosno pogrešnom savetovanju, podelio je svim Šiptarima pasoše koji su hteli da napuste državu. Motiv je bio, bar za javnost, da se isprazni Kosmet od Šiptara pa podela pasoša je taj proces samo ubrzala. Neverovatno glupo razmišljanje! Dodelom pasoša onima koji do tada nisu bili naši državljani učinjena je Srbiji medveđa usluga jer tom dodelom oni su postali naši državljani. Nakon što su im zahtevi za azil bili odbijeni, legalno su vraćani u Srbiju. Čak se Milošević bio i obavezao da ih sve primi.

Ne bi čudilo kada bi ovoj Vladi isti savetnici savetovali da puste sve Šiptare koji hoće u EU s nadom da će se tako KiM isprazniti. Ako je dodela pasoša od strane Miloševića bila glupost, onda je ovo danas glupost na kvadrat! Razlog je već pomenut. EU će ih vraćati a onda će ostajati u Srbiji i eto novih problema. Šiptari su, da ne zvuči suviše rasistički, narod koji na druge narode utiče kao epidemija. Gde se oni pojave drugi narodi izumiru.

Navodno je jedan od razloga za predaju Kosmeta upravo taj bio da se Kosmet žrtvuje ali da se time rešimo i Šiptara. Ovakvim potezima smo izgubilio Kosmet a Šiptare smo opet dobili.

6. februara 2015. minista Stefanović izjavljuje „imamo 60.000 i više zahteva Albanaca sa Kosova i Metohije za izdavanje pasoša naše države“. Ovo je samo jedna informativna izjava, biser tek sledi. „Jedan veći broj Albanaca želi da prizna Srbiju kao svoju zemlju. Ja to tako tumačim“. Gospode ima li te? Veću glupost ne čuh skoro. Šta očekivati od ministra koji tumači kupovinu doktorske titule kao da je stečena mukotrpnim doktorskim radom? Za mene običnog smrtnika se postavlja pitanje čime je ovaj samozvani doktor zaslužio ministarsko mesto?

Osim što će se vraćanje tih Šiptara veoma negativno odraziti po Srbiju, u istom momentu će jačati šiptarske strukture na okupiranom Kosmetu. Da su pretstavnici vlasti malo prostudirali politički rad njihovog duhovnoh oca, znali bi da je razlog za otvaranje granica SFRJ početkom 60ih bio da se nezadovoljna masa rastera u svet beli a njemu time vladavina produži do prirodnog uginuća. Tako će biti i na Kosmetu i tu je nebitno koji su motivi iseljavanja. Ako je beda glavni razlog, utoliko više treba da se granice (naravno administrativne) zatvore, pa nek se Šiptari međusobno malo koškaju. Isto to važi i za bilo koji drugi razlog. U stvari, Srbija treba svuda da blokira Kosova Republjik gde god je to moguće. Treba tamo izazvati nezadovoljstvo stečeno nezavisnošću a ne im pomagati, poput glupe izjave ne tako prosvećenog Vlade Divca koji je glasao za sport.

Šta je zapravo zaista pravi razlog za masovno bekstvo Šiptara? Sve navedene opcije su realne ali nekako je teško poverovati da bi moglo doći do rata između Srbije i Šiptara. Za Srbiju su momentalno vojne velesile i Lihtenštajn, San Marino i Andora, pa je teško verovati da Srbija sa ovom Vladom ima hrabrosti ičemu da se suprostavi. Infiltracija terorista je moguća ali ona može biti sprovedena i bez ovog masovnog bekstva. Socijalna beda je uvek razlog za napuštanje zemlje ali u sred zime i tako organizovano masovno?

Ja bih ovde dodao moguća 3 nova razloga. Pođimo od pretpostavke da je bekstvo organizovano.

Ko god ga je organizovao, izuzev da se radi o nekoj bandi koja udružena sa našom i mađarskom policijom naplaćuje svoje usluge, zna da će većina od njih biti vraćena u Srbiju!

Da se oni ne mogu tek tako bilo gde u Srbiji nastaniti i to im je poznato. Pa gde će onda?

Prva mogućnost, dodatno naseljavanje južne Srbije, uključujući i Niš gde su se u zadnje vreme često prijavljivali, čak i stanove kupovali i u neko buduće vreme i na to polagali pravo.

Druga mogućnost, dok se većina nakon „obavljene“ dužnosti vraća na KiM, dotle dobar broj mladih Šiptara takođe odlazi u južnu Srbiju, Bujanovac, Preševo, radi pripreme za tamo nešto.

Treća mogućnost, po meni možda i najverovatnija, je ipak naseljavanje svuda po Srbiji, jer kao naši građani to mogu, s razlogom da izazovu revolt kod naroda, koji bi tada i sam tražio priznavanje „Kosova“ samo da bi ovi izgubili status građana i legalno bili proterani.

Šta god da je u pitanju, slučajno nije, i država bi morala biti spremna na svaki scenario.

Sa Vladom uglavnom kupljenih diploma, jedinu spremnost koju od njih možemo očekivati, je spremnost da nas oduševe novim glupostima. Univerzum i ljudska glupost nemaju granice, reče davno neko. Čime li smo to kao narod zaslužili da se ta izjava uvek kod nas dokazuje?

Jordan-Srpska Iskra
© Srpska Iskra 2013